Kortversjonen
- I dag ble en rakett skutt opp fra Andøya i Nordland.
- Dette er første gangen en rakett av denne typen blir skutt opp fra både europeisk og norsk jord.
- Den eksploderte etter drøyt 30 sekunder i luften.
- Det var en stund uklart om dette var meningen eller ikke.
- Senere satte selskapet Andøya Spaceport, stedet der raketten ble skutt opp fra, krisestab etter en «hendelse».
- Like etter klokken 13.30 bekreftet daglig leder i Andøya Spaceports moderselskap at dette er vanlig prosedyre etter slike oppskytinger.
- Politiet var tidlig ute og meldte at det ikke var personskader.
- Selskapet bak oppskytingen melder selv at det har vært en stor suksess.
- Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) kaller operasjonen en «milepæl», mens partiet Rødt ber om ekstern gransking.
- Hensikten med å skyte opp raketter er blant annet å innhente informasjon, for eksempel om vær og naturkatastrofer.
Den ubemannede raketten var i luften et drøyt halvminutt, før den traff bakken og eksploderte. Isar Aerospace er det tyske selskapet som står bak oppskytingen av raketten fra Andøya Spaceport.
Klokken 13.23 skriver selskapet på X at de omtaler oppskytingen som en stor suksess:
«For en suksess! Kl. 12:30 CEST skjøt Isar Aerospace sitt oppskytningsfartøy Spectrum vellykket opp fra Andøya Spaceport i Norge. Oppskytningsfartøyet ble avbrutt etter omtrent 30 sekunder i luften, og fartøyet falt rett ned i sjøen. Oppskytningsplattformen ser ut til å være intakt», skriver selskapet.
Søndag ettermiddag klokken 16:30 holdt selskapet pressekonferanse. Der møtte Isar-sjef og medgründer, Daniel Metzler, og visepresident for oppskytingsoperasjoner, Alexandre Dallonea.
– For en dag! Det har vært veldig spennende. Det var en suksess fordi vi møtte alle målene for oppskytningen, sier Metzler.
– Når jeg tenker på dette, får jeg gåsehud, fortsetter han og viser til hvor langt selskapet har kommet siden de var en gruppe på tre studenter da det ble grunnlagt i 2018.
Vil prøve på nytt så fort som mulig
Metzler sier han selvsagt drømte om at raketten skulle nå verdensrommet, men at historien tilsier at det alltid var lite sannsynlig.
– Vi klarte ikke å nå rommet, men vi lærte masse som vil gjøre oss bedre forberedt på neste oppskytning.
– Ingen romfarts-selskaper har noensinne lykkes med sin første oppskytning.
Se hele pressekonferansen:
Metzler takker Andøya Spaceport, det norske folk og den norske stat for støtten. Han mener Isar Aerospace i dag har vist at også Europa kan drive med innovasjon innen romfart.
– Europa trenger å ha muligheten til å sende satelliter til verdensrommet. Rakettene som er tilgjengelige i dag, er allerede utsolgt de neste par årene. Per nå er det den kinesiske regjeringen som tar flest raketter til verdensrommet. Europa trenger å være selvstendige på dette området.
Rakett nummer to og tre er allerede i produksjon, opplyser gründeren.
– Vi vil forsøke å skyte opp rakett nummer to så fort som mulig, men det er foreløpig for tidlig å si akkurat når det vil bli.
Satt krisestab
Oppdateringen fra selskapet kommer etter at Andøya Spaceport, stedet der raketten ble skutt opp, meldte fra om at det var satt krisestab etter en «hendelse».
– Det er satt krisestab hos Andøya Spaceport og vi samarbeider med nødetatene og Isar Aerospace for å skaffe en fullstendig oversikt over situasjonen, skrev selskapet i en pressemelding.
Både politi og kommune gikk raskt ut og sa det ikke var meldt om personskader.
Nedsettelsen av krisestab skapte full forvirring.
I pressemeldingen utdypet ikke Andøya Spaceport hva slags hendelse det var snakk om. På dette tidspunktet var det også uklart om det var meningen at raketten skulle falle i bakken og eksplodere etter så kort tid.
Rakett-selskap: Sikkerhetsprosedyre
Kort tid etterpå sendte Isar Aerospace ut en oppdatering og presiserte at testoppskytingen ble avbrutt etter 30 sekunder i henhold til sikkerhetsprosedyrer.
Like etter klokken 13.30 var VG i kontakt med Ketil Olsen, daglig leder i Andøya Space – Andøya Spaceports moderselskap.
Han fortalte da at det er helt naturlig å sette krisestab for å være sikker på at man har kontroll og oversikt over situasjonen etter slike oppskytinger.
Overfor TV 2 oppklarer Ingun Berget, daglig leder i Andøya Spaceport, hva som var årsaken til at det ble satt krisestab:
– Det oppsto en hendelse som førte til at vi satte krisestab. Denne hendelsen var at bæreraketten ikke gikk der den skulle og oppskytingen ble avbrutt, sier Berget til TV 2.
Nå er krisestaben oppløst, ifølge selskapet. Det arbeides nå med å kartlegge eventuelle miljø- og materielle skader.
– Enormt behov
På direktesendingen fra VGs samarbeidsavis Vesterålen Online kunne man se raketten fly opp før den mistet farten og falt i bakken.
Dette var den første oppskytningen av en orbital bærerakett
fra det europeiske fastlandet.– I dag var den første integrerte testen av alle systemer. Testen har resultert i et tonn med data som teamet nå kan evaluere og lære fra, ble det sagt av kommentatoren på Isar Aerospace sin direktesending.
– Hvorfor er det viktig å sende opp raketter i rommet?
Spørsmålet stilles til professor ved UiB og leder av romfysikkgruppen Kjellmar Oksavik, som svarer:
– Det er et enormt behov i verden for å få satellitter i rommet. For eksempel for å overvåke været og kunne forutse naturkatastrofer.
Oksavik mener det er en fordel om Europa klarer dette selv.
– Det er nesten bare stormakter som USA, Kina, India, Russland som makter å sende ting i rommet, sier han til VG.
Oksavik legger til at situasjonen i verden gjør at Europa ikke nødvendigvis kan stole på andre stormakter i fremtiden.
– Kjempesuksess
Like etter oppskytingen omtalte professor Kjellmar Oksavik følgende til TV 2:
– Jeg vil si at dette var en kjempesuksess, fordi ingenting eksploderte på oppskytingsrampen, og den klarte å komme seg flere hundre meter opp i luften, sa Oksavik, som er leder av romfysikkgruppen, ifølge TV 2.
Til avisen sier professoren at denne erfaringen kan brukes for å få til en lengre flyging neste gang:
– Selv om den eksploderte er det en suksess. Jeg vet at de kommer til å studere dette nøye og finne ut hva som er galt slik at de kommer seg lenger neste gang. Det er slik man kommer seg til rommet, sa Oksavik.
Også næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) lar seg imponere.
– Dette er en milepæl for Norge som romnasjon. Jeg gratulerer Isar Aerospace og Andøya Spaceport med en vellykket testoppskyting, sier Myrseth i en pressemelding.
Partiet Rødt lar seg derimot ikke imponere og har bedt om ekstern gransking av oppskytningen.
– Hvor nær har vi vært en stor ulykke eller at liv kunne ha gått tapt? Det andre vi må få klarhet i, er naturkonsekvensene, sier stortingsrepresentant Geir Jørgensen (R) til NRK.