Gå direkt till sidans innehåll
Magdalena Andersson

Jag har ändrat mig om invandringen

Vi var många som hade fel om invandringen. Jag erkänner att jag hade fel och har ändrat mig.
Kan vi lita på Socialdemokraterna när Magdalena Andersson inte kan göra samma sak, skriver Louise Meijer (M). 

Ska techbolagen tvingas installera skärmlås för ungdomar efter klockan 23 på vardagskvällar? Lotta Edholm (L) tycker att det är en bra hjälp till föräldrar. Annika Strandhäll (S) kallar förslaget ogenomförbart och felprioriterat.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Louise Meijer (M), gruppledare för Moderaterna i justitieutskottet.
Foto: Tom Samuelsson / Moderaterna
När den stora flyktingvågen kom till Sverige 2015 tog jag ställning för öppenhet och refugees welcome. Men jag har ändrat uppfattning i frågan, skriver debattören.
Foto: Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

DEBATT. När den stora flyktingvågen kom till Sverige 2015 tog jag ställning för öppenhet och refugees welcome. Jag motsatte mig då den omläggning av migrationspolitiken till en stramare linje som skedde inom Moderaterna. 

Men jag har ändrat uppfattning i frågan. 

Nu företräder jag i stället en ännu stramare migrationspolitik än den som jag då motsatte mig. 

Sverige är i dag ett helt annat land än det var i slutet av 1900-talet. I modern tid har Sverige per capita tagit emot flest invandrare i västvärlden och takten på invandringen har varit högre än i andra västländer. I dag har över en tredjedel av Sveriges befolkning utländsk bakgrund. 1987 var motsvarande siffra 11 procent.

Ungefär 20 procent av våra invånare har utomeuropeisk och utomvästerländsk härkomst. I Europa kan enbart Frankrike, Storbritannien och Nederländerna uppvisa en liknande siffra, men strukturen på invandringen i dessa länder är kopplad till invandringen från gamla kolonier.

För mig är det uppenbart att den stora invandringen till Sverige har följts av flera stora problem.

I flera svenska kommuner har över hälften av invånarna utländsk bakgrund. Den förändring som Sverige genomgått och genomgår förändrar landet i grunden.

I en ny rapport skriver Socialdemokraterna själva: ”Den största samhällsförändringen under 2000-talet i Sverige är den förändrade demografin på grund av invandringen. Sverige har gått från att vara ett av västvärldens mest homogena länder till västvärldens mest mångfaldspräglade och heterogena land.”

Samtidigt har Socialdemokraterna styrt Sverige i 20 av de senaste 30 åren. Under 2014 till 2022, när Socialdemokraterna satt i regering, kom ungefär 120 000 invandrare till Sverige per år. Men ändå vill Magdalena Andersson och Socialdemokraterna inte erkänna att de haft fel om invandringspolitiken. 

Men för mig är det uppenbart att den stora invandringen till Sverige har följts av flera stora problem. Stora delar av gruppen invandrare är inte självförsörjande. Den grova, organiserade brottsligheten begås i hög utsträckning av personer med utländskt påbrå. Hederskulturen, separatismen och islamismen är begränsande och farlig. 

Påverkar integration

En hög migration under förhållandevis kort tid påverkar naturligtvis möjligheten till integration. Förutsättningarna att integrera människor in i det svenska samhället blir svårare i takt med att invandringen ökar. Det leder till ett utanförskap som är belastande, både för människorna som lever i det och för samhället i stort.

För att integrationen ska fungera behöver personer som både vill flytta hit och som redan bor här anpassa sig till det svenska samhället och våra värderingar. Man behöver arbeta, prata svenska och göra sin plikt innan man kräver sin rätt. De som inte vill anpassa sig och integreras borde heller inte stanna i Sverige. Utvisning eller återvandring bör då vara ett reellt alternativ. 

För många invandrare är detta en självklarhet. Varje dag gör många svenskar med utländskt påbrå Sverige till ett bättre land; allt från grundare av multinationella bolag och restaurangägare till taxichaufförer och tandläkare.

Men för mig har det blivit tydligt, för att Sverige ska vara ett så bra land som möjligt för alla människor som bor här måste vi under överskådlig framtid ha en minimal asylinvandring hit. Det behövs för att vårt land ska hålla ihop.

Som moderat riksdagsledamot är detta en självklarhet för mig att driva under min politiska gärning nu och framåt.


Av Louise Meijer (M)

gruppledare för Moderaterna i justitieutskottet